Onderzoek en Ontwerp

Hey allemaal,

Ik ben Elif Beyza. Ik heb hiervoor ook een blog gescheven, maar dat was voor de vak WBS. Dit keer zal ik een blog gaan houden over O&O. Ik ben 14 jaar. Ik zit op het MML en doe VWO. Ik zit momenteel in de 3de klas. 

 

Ik ben goed in het bedenken van ideen. Ik ben minder goed in het uitvoeren. Wel vind ik dit een heel leuk vak. Ik heb hierdoor breder leren denken. Ik heb bijvoorbeeld dingen geleerd zoals solderen. Ik vind dit vak leuk omdat het best interessant is. Je leert veel dingen, maar je bent wel vrij in het bedenken wat je doet. Je hoeft bijvoorbeeld niet zoals in andere vakken een uur lang te zitten werken in stilte. In dit vak leer je bijvoorbeeld ook samenwerken.     

Dit is mijn 3de jaar dat ik aan O&O doe. Zo heet het vak van Technasium bij mij.

Ik heb tot nu toe aan een aantal projecten gewerkt, zoals biomimicri en een brug die we zelf moesten omtwerpen een een ... ervan moesten maken.

Mijn eerste klas ben ik begonnen met het project biomimicry. We moesten onderzoeken wat 

Mijn eerste project van de 2de klas

Mijn eerste project van dit jaar was het ontwerpen en maken van een upcycling lamp.

Wij hebben de opdracht gekregen van meneer Arjen van der Cruijsen. Ik heb samengewerkt mer Kaoutar, Alessio en Leon. 

De opdracht was dat we van materialen een lamp moesten gaan maken, wat niet veel geld zou kosten. Het moest ook op zonneenergie werken voor de mensen in arme landen waar de zon veel schijnt. We hebben alleen een ledlamp en een zonnecel. Om de rest moesten we zelf vinden of er specifiek om vragen. 

Wij hebben als groep een aantal ontwerpen gemaakt. Uiteindelijk zijn we op het idee gekomen om als ondergrond een boek, om als statief hout te gebruiken en als lampkop een blikje te gebruiken. Ons lamp is precies geworden zoals we het in onze gedachten hadden. We hebben er als groep wel lang over nagedacht en gediscussieerd. Uiteindelijk zijn we samen op dit idee gekomen.

 

Het ging een tijdje een beetje stroefjes met onze samenwerken. We waren het niet allemaal met een ontwerp eens en gingen daar lang om discuseren. UIteindelijk gaf een groepslid toe dat het ontwerp van de andere groepsleden een beter idee was dan die van hem. We zijn er lang mee beziggeweest en in elke les hebben we hard gewerkt. Al waren de taken best duidelijk verdeeld hielpen we elkaar soms met dingen die niet onze taak was. We hebben uiteindelijk toch wel een hele mooie onderwerp.

Slimste huis

Wij hebben de opdracht gekregen om een huis te ontwerpen waar ouderen in kunnen wonen. We moesten het zo gaan ontwerpen dat het de ouderen helpt om makkelijker te leven in hun eigen huis, zonder te moeten verhuizen omdat ze in hun eigen huis niet meet zelfstandig kunnen wonen. 

Ik heb samen gewerkt met Kaoutar, Hayriye en Mernan. We hebben de eerst lessen nagedacht en onderzocht wat ouderen nodig hebben en wat ze zouden kunnen gebruiken om in hun eigen huis blijven wonen. 

Wij hebben een huis ontwopen wat ouderen zou kunnen helpen op verschillende manieren. 1 van die manieren is dat we een buis vanaf de vuilnisbak naar een vuilnis onder de grond brengt waardoor ouderen niet naar buiten hoeven te gaan om een zware vuilniszak naar buiten te brengen. De kastjes in de keuken zijn niet te hoog maar ook niet te laag. Er moet een rolstoen onder kunnen passen.We hebben ook op de muur een bord waarop hangt wat ze mogen eten en wanneer. In de waskamer hebben we de wasmachine niet op elkaar maar naast elkaar gezet om er beter bij te kunnen. Ouderen vinden het lastig om hoog te reiken. In de woonkamer hebben we een bank. tegenpver de bank hebben we een eettafel geplaatst die onder de grond kan komen. Waardoor er meer ruimte is in de woonkamer. In de badkamer hebben we in de douche een klapstoel en een douchegordijn wat het makkelijker hoort te maken voor de ouderen. De slaapkamer in ruim, want de meeste ouderen brengen hun tijd door in de woonkamer en slaapkamer. In de slaapkamer hebben we een papagaaihouder boven het bed dat ze makkelijker kunnen opslaan. Naast hun heb hebben we ook een nachtkastje waar er altijd een tablet op staat met de nummers van bekenden en de alarmnummers. In plaats van een kledingkast hebben we gekozen om een kledingrek te hebben. Als zouderen met een rolstoel een kast zouden hebben zouden ze achteruit gaan wanneer ze de deuren zouden opennen. De kamers hebben automatische schuifdeuren en in alle kamers inclusief de gangen zijn er veel handvaten. De ouderen kunnen hierdoor zich altijd overal aan steunen. Elke klamer heeft een speciaal structuur als behang. Als ouderen vergeten in welke kamer ze zijn kunnen ze het voelen aan de muren. De uiteinden van de gangen zijn rond voor de ouderen. Ze kunne dan met hun rolstoel keren.

Wij hebben lang gedaan over het maken van ons project. We zijn zelfs na school er aan gaan werken. Maar we hebben wel een mooi en uitgebreid project gemaakt. Je ziet ook heel veel details. We zijn er trots op.

Zoutstress

Mijn laatste project van dit jaar. Het ging over zoutstress. De planten hebben zoutstress en dat zorgt er soms voor dat ze niet ze niet goed groeien, of zelfs doodgaan. De opdracht was op 6 plantjes zoutstress uit te testen en een oplossing ervoor te bedenken. Ik heb dit project samen gamaakt met Hayriye, Finn en Keara. De opdrachtgever was Seed Valley.

Samen zijn we op het idee gekomen om 4 plantjes een beetje zout water te geven in verschillende omstandigheden. 1 was het vochtig, 1 was het donker, 1 was extra veel water, 1 was in de kou, die hadden we in de koelkast van school gestopt. We hebben nog 2 plantjes gehad waar we ervoor hebben gekozen om veel zout water bij te doen, waarvan ook 1 vande veel zout water in het donker lag. Nog 2 plantjes hebben we gebruikt als controlegroep, die waren in normale omstandigheden en kregen een normaal hoeveelheid water. 

 

Uiteindelijk zijn de plantjes met veel water gaan groeien en de plantjes die een beetje zout water krijgen zijn allemaal dood gegaan. Onze conclusie is dat de plantjes met veel water beter groeien dan plantjes met een beetje zout water.

Roodlichtnegatie

Ik zit nu in de derde klas en heb mijn eerste project al achter de rug. We hebben keuze gehad van twee verschillende soorten projecten. De een was A Infrasrtuctuur, bij deze opdracht moet je iets gaan veranderen aan het infrastructuur om ervoor te zorgen dat fietsers en voetgangers zouden gaan stoppen bij het rood stoplicht. Opdracht B Gedrag ging erover dat je door het beinvloeden van gedachten van de mensen ervoor zou gaan zorgen dat fietsers en voetganger te laten stoppen bij het stoplicht.

Ik heb voor route B Gedrag gekozen. Dit project heb ik samengemaakt met Kaoutar en Sigmund

 

 

WOW

Het tweede project van de 3de klas was het klimaatbestendig en duurzaam maken van een infrastucturele kunstwerk. Hierbij was het een brug. Samen met mijn werkgroep die bestond uit Mernan, Safwan, Finn en ik hebben we ervoor gekozen dat we de Amsterdamse brug gaan renoveren.

De brug die gerenoveerd moet worden willen wij geheel gaan slopen. We hebben bedacht dat we de brug die momenteel een stabrug is te veranderen naar een hangbrug. Ook willen we de wegdek gaan maken van een mix tussen composiet en koud-asfalt, dat stoot niet veel CO2 uit bij het aanmaken en je kan het maken in Nederland dat zorgt ervoor dat het niet geimporteerdf hoeft te worden wat het ook milieuvriendelijker houdt.

Bij de bogen van de brug komt er een dempingsmachine die ervoor zorgt dat het herde wind afstoot, we hebben buizen aan de brug gemonteerd die ervoor zorgen dat het extra water bij regenval of bij zeespiegelstijging het water naar een opslagruimte naast de brug brengt. De brug is een meter omhoog getrokken waardoor er een grotere gat zit tussen het water en de brug.

 

Het derde en laatste project van het jaar. We hebben een gerecht 

 

 

 

Het tweede project van de 3de klas was het klimaatbestendig en duurzaam maken van een infrastucturele kunstwerk. Hierbij was het een brug. Samen met mijn werkgroep die bestond uit Mernan, Safwan, Finn en ik hebben we ervoor gekozen dat we de Amsterdamse brug gaan renoveren. De brug die gerenoveerd moet worden willen wij geheel gaan slopen. We hebben bedacht dat we de brug die momenteel een stabrug is te veranderen naar een hangbrug. Ook willen we de wegdek gaan maken van een mix tussen composiet en koud-asfalt, dat stoot niet veel CO2 uit bij het aanmaken en je kan het maken in Nederland dat zorgt ervoor dat het niet geimporteerdf hoeft te worden wat het ook milieuvriendelijker houdt. Bij de bogen van de brug komt er een dempingsmachine die ervoor zorgt dat het herde wind afstoot, we hebben buizen aan de brug gemonteerd die ervoor zorgen dat het extra water bij regenval of bij zeespiegelstijging het water naar een opslagruimte naast de brug brengt. De brug is een meter omhoog getrokken waardoor er een grotere gat zit tussen het water en de brug.